Voortplanten bij depressiviteit, verstandig of niet? Bij genetische depressie komen depressieve kenmerken als stemmingswisselingen en angsten vaker in de familie voor. Het heeft niet met één bepaald gen te maken, het kunnen er meer zijn of een combinatie. Ook wil het niet zeggen dat als je dit gen hebt, dat je dan depressief wordt.

Het is bijna Blue Monday (16-1-2017); een dag die bekend staat als de meest depressieve dag van het jaar, ook wel ontzettende k*tdag genoemd. De feestdagen zijn weer voorbij en de ‘frisse start’ van een nieuw jaar is weer vervallen in dezelfde routine als altijd.

Wanneer ben je eigenlijk depressief?

“Volgens mij ben ik depressief of toon ik kenmerken van depressiviteit”, denken veel mensen wel eens. Maar is hier wel sprake van depressiviteit? En wil je je voortplanten als je last hebt van depressiviteit? Hoe groot is het risico dat je kind erfelijk belast is?

Het zogenaamde incidentele “down-gevoel” is geen depressie en hebben we allemaal nodig. Door deze “downs” kunnen we des te meer gelukspieken ervaren en dit maakt ons leven mooi.

Als er sprake is van een depressie gaat het downgevoel een tikkie verder. Dan daalt een vaak fluctuerende stemming naar een enorm dieptepunt en dit kan zich uiten in allerlei vreselijke gemoedstoestanden. Voor langere tijd ook. Symptomen van depressiviteit zijn: sombere stemming, verlies van interesse of plezier, gewichtsverlies of juist gewichtstoename, slaapproblemen, lichamelijke onrust of juist geremdheid, verminderde energie, negatieve gevoelens zoals waardeloosheid of buitensporige of onterechte schuldgevoelens, verminderd vermogen tot nadenken of concentreren, besluiteloosheid en gedachten aan de dood.

Herken je minimaal vijf van deze symptomen bij je zelf voor langere tijd (meer dan 2 weken)? En heb je er ook flink last van in het dagelijkse functioneren? Dan is er een kans dat je lijdt aan een depressie.

Depressiviteit is er in meerdere gradaties en vormen en dit maakt ieder depressief persoon uniek. Het vergt dan ook een individueel stukje maatwerk als het gaat om hulp en hier valt op maatschappelijk vlak nog veel winst te behalen.

Vanaf de buitenkant niet zichtbaar

Depressieve mensen lijken voor de buitenwereld vaak enorme lolbroeken, mensen waarachter je geen depressie zoekt. Mensen die mooi weer spelen, maar soms doodongelukkig zijn. Ook bij de grappigste cabaretiers als Mike Bodde, Marlolein van Kooten en Javier Guzman, waarbij altijd de zon lijkt te schijnen, waait met enige regelmatig een enorme zwarte donderwolk voorbij. De duisternis is hun niet vreemd.

Omdat het aan de buitenkant niet zichtbaar is, heerst er nogal wat onbegrip. Hierdoor is de aandoening moeilijk te begrijpen voor de buitenwereld. We hebben er nogal een houtje van om te hard te oordelen en het motto is vaak: “niet klagen maar dragen. Zolang iets niet ontzettend bloed, zal het allemaal wel meevallen.” Dus niet alleen voor de persoon zelf is het enorm moeilijk, maar de maatschappij die de aandoening moeilijk accepteert gooit hier nog eens een schep bovenop. Het schaamtegevoel is dan ook vaak groot.

Acht procent van de Nederlanders van twaalf jaar of ouder gaf in 2014 zelf aan een depressie te hebben of in het afgelopen jaar te hebben gehad. Dat komt overeen met ruim één miljoen mensen, meldt het CBS. Vrouwen gaven vaker aan een depressie te hebben dan mannen: negen procent van de vrouwen tegenover zes procent van de mannen.

Genetische depressiviteit

Er zijn veel psychische aandoeningen en een depressie is er een van. Een depressie kent ook diverse varianten. Bij genetische depressie komen depressieve kenmerken als stemmingswisselingen en angsten vaker in de familie voor. Het heeft niet met één bepaald gen te maken, het kunnen  er meer zijn of een combinatie. Ook wil het niet zeggen dat als je dit gen hebt, dat je dan depressief wordt.

Voortplanten bij depressiviteit, verstandig of niet?

Kies je voor kinderen als je belast bent met depressiviteit met de kans dat je het doorgeeft aan je kind? Een enorm Babydilemma kan hier opduiken want een leven met depressiviteit kan heel zwaar zijn, met soms zelfs zelfmoord tot gevolg. Kinderen van ouders met een depressie hebben drie maal zoveel kans om zelf depressief te worden. Maar omgevingsfactoren spelen daarnaast ook een hele belangrijke rol zoals de opvoeding en hoe het kind het leven met een depressieve ouder ervaart. Ook van invloed is de levensloop van het kind zelf en vele andere ervaringen.

Wat te doen bij genetische depressiviteit?

Een stap in de goede richting is om eerst te onderzoeken hoe lang je het hebt, welke vorm je mogelijk hebt –mocht je dit nog niet weten- en in welke mate het in de familie voorkomt. Praat hierover met een deskundige. Het zou zonde zijn als je je kinderwens zou laten varen als het helemaal niet nodig blijkt te zijn.

Erfelijke ziektes

Erfelijkheid factoren kunnen lijden tot een dilemma als het gaat om een kindkeuze. Maar vergeet niet, de meeste kinderen die geboren worden zijn zo gezond als een vis en in mindere mate worden er kinderen geboren met afwijkingen die erfelijk zijn. Dit geldt ook voor depressiviteit. Maar het is zeker niet risicoloos. Het beste is om je dilemma met je huisarts te bespreken, zeker als er antidepressiva wordt geslikt.

Depressiegala

Meer weten over depressie? Het volgende Depressiegala is op Blue Monday: 16 januari 2017. Doel van de avond? Vertellen over een depressie moet net zo normaal worden als praten over lichamelijke klachten. De avond is bedoeld voor iedereen.

Ik was er vorig jaar, had een topavond en ik heb meer begrip gekregen voor mensen die lijden aan een depressie! Ook mede dankzij het boek Schijtluis van Marjolein van Kooten  en Werken als een gek van Marieke Sweens. Meer informatie over depressie en erfelijkheid.

Pin It on Pinterest