Ik wandel met zoon Siem door de bergen in Oostenrijk. Hij klimt, gooit steentjes, kijkt en luistert geboeid naar enorme koebellen, springt over beekjes, raakt schrikdraad aan, rent hard de bergen af, aait loslopende kippen en lacht veel. Op zo’n moment ervaar ik een enorm gevoel van geluk.

Met kinderen kortere geluksmomenten

Sinds mijn kinderwens in vervulling is gegaan ervaar ik vooral korte geluksmomenten die voorheen voor mijn gevoel langer waren maar wel meer als vanzelfsprekend werden gezien. Uit eten gaan was bijvoorbeeld iets heel gewoons en is nu verheven tot iets speciaals. Hierdoor is het geluksaspect groter.

Het aantal korte geluksmomenten is groter dan voordat ik moeder was, terwijl het algehele geluksgevoel gelijk is en soms zelfs misschien wel ietsje minder. Het leven met kleine kinderen naast werken voelt nou eenmaal als zitten in een rollercoaster en ook ik balanceer, net als veel andere vrouwen, regelmatig op het randje dat het net even allemaal teveel wordt.

Ik weet dat ik bewuster moet genieten van deze periode, maar probeer dat maar eens naast werk/zorg/huishouden/hobby’s/sporten en er ook nog een sociaal leven op na willen houden.

Toch heeft Moeder Natuur dit voor een deel prima opgelost. Je smelt regelmatig als je kind iets leuks zegt of als je gewoon naar ze kijkt op een onbewaakt moment. Of dat je gezellig met het hele gezin voor het naar bed gaan kroelend op de bank zit. Deze korte pieken en tevens natuurlijke geluksmomenten houden je op de been.

Was ik wel gelukkiger in mijn kindervrije periode?

Nog even terugkomend op dat ik vroeger zonder kinderen voor mijn gevoel een iets groter algemeen geluksgevoel zou hebben…

Is dit eigenlijk wel zo? Lijken zaken die vroeger spelen niet altijd leuker en mooier?

Een vraag die moeilijk te beantwoorden is. Er waren perioden van minder pieken en dalen en deze pieken en dalen heb je juist nodig om geluk te kunnen ‘voelen’.


Auteur Sven Peetoom heeft een interessant artikel geschreven over geluksvarianten

Geluk als in een moment -> mijn huidige fase met kinderen

Geluk kan ook gedefinieerd worden als een puur gevoel, met een uitbarsting van emoties, wat een geweldig high gevoel geeft. Dit gevoel duurt slechts een moment en wordt meestal gevolgd door een verdrietig, melancholische roes. Deze roes kan echter ook zeer fijn zijn. Dergelijke ‘geluksmomenten’ kunnen worden opgewekt door plotselinge inzichten of een confrontatie met iets van veel waarde. Geluksmomenten worden zo veel opgewekt op reis, in de natuur, in de liefde of door (live) muziek. Het heeft niets te maken met toeval en kans en dergelijke momenten zijn vooral persoonlijk al kan je een moment wel delen als je met iemand op één lijn zit en precies hetzelfde beleefd. Biologisch zou je het kunnen zien als een uitbarsting van stoffen als endorfine en adrenaline in je lichaam.

Geluk als in een continue status van hoge tevredenheid -> mijn fase voordat ik kinderen had

Dit is de definitie die vaak wordt gebruikt in de woordcombinatie ‘gelukkig zijn’. Het houdt een continue status (dus geen moment!) in van prettig leven. De irritaties en pijnen die je in het leven tegemoet komen zijn wel aanwezig maar kunnen de status waarin je je bevindt niet schaden. Geluk is meestal een gevoel op de achtergrond of in een herinnering. Zo zeggen veel oudere mensen: ‘in die tijd was ik echt gelukkig’, hoewel ze zich dat tijdens de momenten zelf misschien helemaal niet realiseerden. Het tragische is dat je zo vaak pas achteraf realiseert dat je gelukkig bent of was. ‘Gelukkig zijn’ wordt meestal gekoppeld aan een lange stabiele periode met veel comfort en zekerheid. Biologisch gezien onderga je een periode waarin veel endorfine wordt aangemaakt.

Iedereen heeft bepaalde verwachtingen van het leven, de vraag is of die realistisch zijn. Altijd gelukkig zijn maakt niet gelukkig, maar maakt het leven saai en gewoon. Pieken en dalen zorgen ervoor dat we geluk kunnen ervaren. Wat betreft het maken van een keuze over wel of geen kind? De blijvende ‘geluksschade’ bij een verkeerde kindkeuze lijkt mee te vallen, net zoals je niet de rest van je leven veel gelukkiger zal worden van een goede kindkeuze :-).

Meer over geluk met of zonder kinderen kun je lezen in mijn boek ‘Het babydilemma’. Het! boek voor vrouwen die twijfelen over kinderen krijgen.

Hoi! Ik ben Ida en ik pleit voor gelukkige vrouwelijke professionals in werk en privé. Daarom help ik behalve de vrouw achter de twijfelaar ook bedrijven  met ‘nieuw leven’ in business. Van de worstelende young professional, zwangere professional, tot en met de nieuwbakken moeder & professional. Waarom? Omdat ik zelf heb lopen worstelen in al deze rollen. En dat hoeft niet. Dit leidt tot onnodig uitstel van een mogelijke kinderwens en dit is niet zonder risico’s. Meer lezen over mij? 

Doe mee met het gratis webinar:

Waarom ontdekken of kinderen in jouw droomleven passen

Tijdens het Babydilemma webinar vertel ik je:

– De 10 hoofdoorzaken van een babydilemma
– Aanvullende factoren die ervoor zorgen dat we twijfelen
– Tips hoe je met twijfelfactoren kunt dealen
– Een kijkje achter ‘de vrouw’ die twijfelt
– Over mijn babydilemma en wat ik ‘fout’ deed
– Hoe jij deze fouten kunt voorkomen
– Valkuilen & uitdagingen
– Hoe je in 6 stappen een keuze kunt maken

Gun jij jezelf dit uurtje? Het webinar is discreet te volgen.

Presentatie door: Ida Kersseboom, ​Babydilemma-coach voor deze mooie levensvraag

Pin It on Pinterest