Toen mijn vriendin Hanneke moeder werd, veranderde er iets in onze vriendschap. Ik zat op het gebied van kinderen op een totaal andere planeet. Ik had niet zoveel met kinderen, vond ze maar gedoe. Toch stemde ik in met een vakantie naar Turkije… met baby!

Lieve Ida,

Ik ging op vakantie naar Turkije met jou als mijn kindervrije vriendin en mijn acht maanden oude zoon. Gezellig met zijn drieën een week relaxen in een prachtig hotel aan het strand. Ik had van te voren alles supergoed voorbereid; luiers, melk, buggy, eetpotjes, alles ging mee het vliegtuig in. Tijdens deze vakantie ondervond ik dat een baby best een hoop gedoe is in je eentje. En letterlijk in mijn eentje want het kwartje om de zorgplicht te delen kwam niet in jou op. Je vond het wel lekker gaan zo en zat wat kinderen betreft helemaal op een andere planeet. Geen enkel besef had je dat de zorg voor een baby best pittig is. Tegen het einde van de vakantie meldde je: “kan ik misschien ook iets doen?”

Ook samen een 4-jarige avondstudie doen was wel speciaal. Jij zonder kinderen en ik als werkende moeder met twee kleine kinderen is plannen, plannen en nog eens plannen. Alle cijfers boven een 5,5 waren voor mij genoeg maar jij kon je hier niets bij voorstellen, je moest er in jouw ogen toch veel meer uit zien te halen?

Nu je zelf kinderen hebt ben je enorm veranderd. Van de ongeduldige, af en toe weinig begrip opbrengende werkende vrouw naar een begripvolle en geduldiger persoon. Je huis was altijd een toonzaal en is veranderd in een huis vol speelgoed. Quality time met je kinderen is nu heel belangrijk voor je.

Met terugwerkende kracht zie je nu in hoe zwaar ik het af en toe had, in mijn ‘kleine kindertijd’, ondanks dat ik weet dat alles wat ik toen deed, vrijwillige keuzes waren.

Ida, voor de kinderen was je al leuk, je had zo je minpuntjes, maar met kinderen vind ik je eigenlijk een nog lievere en leukere vriendin!

Lieve Hanneke,

Ik moet eerlijk bekennen dat ik mezelf ook menselijker vind geworden sinds ik moeder ben. Ik weet dat ik heel kort door de bocht kon reageren als het over kinderen ging. Ik vond jouw kinderen altijd heel lief maar had in zijn algemeenheid niet veel op met kinderen op dat moment. Mijn werk was altijd het belangrijkste voor mij. Nu stel ik mijn prioriteiten beter en kinderen relativeren mij door mezelf regelmatig de vraag te stellen; “wat is er nou belangrijk in het leven”? Inderdaad, een lekker leven dat bestaat uit meer dan alleen maar werken!

Erg laat misschien, maar hierbij mijn excuses voor mijn egocentrische gedrag. Ik was me er toen echt niet van bewust. Nu inmiddels wel. Je hebt nog niet eens de kinderverjaardagen genoemd, volgens mij ontgingen mij die ook bijna altijd. Gelukkig heeft deze periode onze vriendschap nooit verbroken, want dat had zomaar gekund. Ook ben ik blij dat jouw kinderen nog altijd graag bij ons komen ondanks dat ze een stuk ouder zijn dan die van mij. Ik stel dit zeer op prijs. Tijdens onze week Turkije is de band tussen mij en jouw zoon toch een stuk hechter geworden, ondanks mijn gebrekkige inzet. Zo zie je maar, een kinderhand is gauw gevuld.

Hanneke, ik koester onze vriendschap en ben blij om met jou door meerdere levensfases te mogen gaan. Dit hebben we in ieder geval overleefd! 

Gelukkig zijn Hanneke en ik door onze verschillende levens niet uit elkaar gegroeid. Dit had zomaar gekund. Onze band is de laatste jaren eigenlijk steeds hechter geworden. 

Liefs,
Liefs van Ida

Hoi, ik help vrouwen die twijfelen over het krijgen van kinderen. Na lang twijfelen ben ik moeder geworden. Is moeder worden ook de juiste keuze voor jou? Als babydilemma-coach help ik jou te ontdekken of kinderen in jouw droomleven passen. Ik ben auteur van het boek ‘Het babydilemma‘. Daarnaast heb ik een gratis Baby Dilemma Test ontwikkeld die inmiddels al door meer dan 16.000 vrouwen is ingevuld. Wil je meer weten over deze 16.000 twijfelaars? De uitkomsten van de test staan vermeld in mijn boek.

Liefs,
Ida

Doe mee met het gratis webinar:

Waarom ontdekken of kinderen in jouw droomleven passen

Tijdens het Babydilemma webinar vertel ik je:

– De 10 hoofdoorzaken van een babydilemma
– Aanvullende factoren die ervoor zorgen dat we twijfelen
– Tips hoe je met twijfelfactoren kunt dealen
– Een kijkje achter ‘de vrouw’ die twijfelt
– Over mijn babydilemma en wat ik ‘fout’ deed
– Hoe jij deze fouten kunt voorkomen
– Valkuilen & uitdagingen
– Hoe je in 6 stappen een keuze kunt maken

Wees lief voor je eicellen en gun jezelf dit uur.

Presentatie door: Ida Kersseboom, ​Babydilemma-coach voor deze mooie levensvraag

Pin It on Pinterest