Stijlicoon en Fashionondernemer Dyanne Beekman over Carrière & Verzorging met èn zonder kinderen

Veel vrouwen twijfelen over kinderen vanwege carrière en het financieel afhankelijker worden. Maar ook vanwege het inleveren van een bepaalde mate van vrijheid en angst om jezelf te moeten hervinden na een bevalling. Dit zijn factoren die ons geluksniveau flink kunnen aantasten. Waarom zou je voor onzekerheid kiezen als je gelukkig bent? Eigenlijk is het geen wonder dat vrouwen twijfelen en de kat wat langer uit de boom kijken. Het leven verandert immers ingrijpend bij de komst van een kind.

Stijlicoon en Fashionondernemer Dyanne Beekman over Carrière & Verzorging met èn zonder kinderen

Dat een gezin draaiend houden in combinatie met een glansrijke carrière mogelijk is, bewijst fashionondernemer en stijlicoon Dyanne Beekman. Daarnaast ziet ze er ook nog eens altijd piekfijn uit. Zowel toen ze kindervrij was en als moeder. Bij het spelletje “zoek de verschillen”, moet je bij haar wel erg grondig zoeken.

Hoe doet ze dit toch? “Omdat ik duidelijke prioriteiten stel, vertelt ze. En dat is iets wat je jezelf kunt of eigenlijk moet aanleren. Zoek comfort, pak zaken zo pragmatisch mogelijk aan en wees waar nodig gedisciplineerd, dat is mijn behoud. Hierdoor heb ik nu bijna net zoveel ‘Dyanne-tijd’ als voordat ik moeder was.”

Op latere leeftijd toch nog moeder

“Jarenlang was mijn carrière het allerbelangrijkste in mijn leven,” beaamt Dyanne. “Ik dacht dat ik totaal niet geschikt was voor het moederschap en mijn kindervrije periode beviel uitstekend. Op een gegeven moment dacht ik: Ik heb een leuk leven, een mooi bedrijf opgebouwd en een hele leuke man. En die hele leuke man wil ook graag nog gezinsuitbreiding. Tja, waarom dan ook eigenlijk niet? Ik heb alles op orde dus kom maar op, we gaan ervoor!.” Uiteindelijk toch het vertrouwde huisje, boompje en beestje gevoel wat haar de drempel over hielp. Op haar 37e beviel ze van zoon Christian. Daarover meldt ze liefdevol: “Het mooiste cadeau dat ik ooit heb gekregen. En dat realiseer ik me pas sinds ik moeder ben. En het is goed zo, ik had niet eerder moeder willen worden. Ik had er dan niet zoals nu van kunnen genieten. Het geeft me rust.”

Vragen aan Dyanne die bepaalde onzekerheden weg kunnen nemen in de twijfelfase -wil ik een kind?-

1. Hoe begripvol ben jij als werkgever naar collega’s met kinderen?

Dyanne: “Ik ben sinds ik moeder ben een stuk menselijker geworden naar collega’s toe. Toen ik kindervrij was, had ik totaal geen begrip voor collega’s met kinderen. Inmiddels werken er veel moeders in mijn bedrijf, ook een aantal sterke single moeders. Het bedrijf is sinds ik zelf moeder ben meer feminiene geworden. Ik wil bijvoorbeeld niet dat moeders structureel overwerken. Zij horen op het voetbalveld te staan of aanwezig te zijn bij het bed ritueel van de kinderen.”

Het loont de moeite om je bedrijf waar je werkt onder de loep te nemen als je overweegt aan kinderen te beginnen. Als je in een masculiene cultuur werkt en je collega’s weinig tot geen kinderen hebben, kun je het best zwaar krijgen. Managers en collega’s begrijpen de spagaat waarin je af en toe verkeert veel beter als ze zelf ouders zijn.

2. Ervaar je de combinatie moeder zijn & carrière als zwaar?

Dyanne: “Ik ervaar de combinatie moeder met een carrière niet als zwaar. Maar met een bedrijf met inmiddels vijf divisies -internationaal & nationaal – moet ik wel prioriteiten stellen, realistisch blijven, overzicht houden, continu op scherp blijven staan en juiste keuzes maken. En dat is een uitdaging. Het klinkt egoïstisch maar ik zet mezelf op nummer 1. Hierdoor creëer ik eigen momenten waardoor ik de leukste, liefste en beste persoon kan zijn. En ik heb geleerd te delegeren. Waarom zou ik zelf overal naartoe reizen, als ik een prima team achter mij heb staan. Quality time met mijn gezin is erg belangrijk voor me geworden.”

Het is mogelijk een carrière op te bouwen in combinatie met kinderen. Tijd wordt bij de komst van een kind schaarser en je zult concessies moeten doen en prioriteiten moeten stellen. Kies datgene wat voor jouw belangrijk is in het leven en plan dingen.

3. Voel je je wel eens schuldig dat je er te weinig bent voor je zoon Christian?

Dyanne: “Niet echt, want dit is voor 98% in balans. Voor het eerst in zes jaar was de balans afgelopen periode niet helemaal in evenwicht. Ik had meer tijd met mijn gezin en Christiaan in het bijzonder door willen brengen, maar op het gebied van werk kwam alles even tegelijk. Maar dat heb ik alweer goedgemaakt.”

Veel vrouwen voelen zich schuldig naar de kinderen toe zodra ze eigen tijd opeisen of druk zijn voor het werk. Niet doen! Dit heb je nodig, daardoor ben jij leuker! Het moet natuurlijk wel in balans zijn.

4. Is voor een vrouw een eigen carrière belangrijk?

Dyanne: “Vrijheid door carrière en geld past erg bij mij, daar heb ik hard voor gevochten. En het is gelukt! Hetgeen ik zelf opgebouwd heb, geeft mij vrijheid. Ik denk dat het goed is dat een vrouw een eigen carrière en inkomsten heeft.”

De volgorde om eerst carrière te maken en dan wellicht aan kinderen te beginnen hoeft niet voor iedere vrouw te gelden. Als jij als vrouw al eerder de man van je dromen tegengekomen bent, kun je een carrière ook eerder combineren met een kind. Je levensloop heb je niet voor 100% zelf in de hand. In het algemeen is het voor een vrouw erg handig als ze in eigen levensonderhoud kan voorzien.

5. Zie je qua uiterlijke verzorging verschil tussen kindervrije vrouwen en jonge moeders?

Dyanne: “Je verwacht misschien het tegenovergestelde maar jonge vrouwen zonder kinderen hoeven er niet beter uit te zien dan jonge moeders (ook alleenstaande moeders). Ik heb veel vrouwen/ moeders gezien die veel pragmatischer ingesteld dan vele kindervrije vrouwen. De geringe tijd die ze hebben, wordt veel effectiever besteed. Natuurlijk zie je aan de gelaatsuitdrukking van een moeder als ze een zware nacht heeft gehad, maar met kindervrije vrouwen die uitgaan zie ik hetzelfde effect.”

Pragmatisch ingesteld zijn, wil zeggen: Kiezen voor gemak. Denk aan gellak op je vingernagels (één keer per vier weken opbrengen), gellak op de teennagels (één keer per acht weken opbrengen), wimper extensions, wenkbrauwen verven, online boodschappen doen en goederen bestellen, één keer per week boodschappen doen in plaats van drie keer. Maak het jezelf zo gemakkelijk mogelijk.

6. Kiest de jonge moeder vaak een andere stijl dan voordat ze zwanger was?

Dyanne: “Geen andere stijl, maar in het algemeen kiezen helaas wel veel vrouwen voor gemak. Ik houd zeker van gemak, maar noem het comfort. Niet “dat vind ik lekker makkelijk”, oftewel geen moeite meer doen. Ik neem het “lekker makkelijk” regelmatig waar, bijvoorbeeld op het schoolplein. Doe moeite voor jezelf is mijn motto en dit kan een mooi basistruitje zijn met een goede jeans en sneakers.”

7. Ben je zelf veranderd na de komst van Christian qua stijl of voorkeuren?

Dyanne: “Qua stijl ben ik niet veranderd, maar in verband met een maatje meer net na de geboorte van Christian dacht ik ook regelmatig: Help, wat moet ik aan!!!!??? Alles zat strak en dus niet lekker. Maar het komt goed. Alleen is discipline hierbij belangrijk. Ik ben nog bewuster gaan eten en bewegen. Ook hierbij dacht ik praktisch en pragmatisch. Gevoelige stoffen als Kashmir & suède droeg ik na de komst van Christian buiten de deur en thuis koos ik meer voor comfort.”

8. Heb je nog tips voor de bewuste vrouw om de huidige winter-outfit of nieuwe voorjaars-outfit net even af te maken?

Dyanne: “Laat je kleding ambivalent zijn en speel hiermee: is je bovenkant royaal, doe iets straks eronder. Is je bovenkant strakker, kies dan aan de onderkant iets baggy. Niet alles strak of juist ruim. En kies voor het ‘Jas tot Tas’ principe: Kijk wat ontbreekt in je collectie en ga dat shoppen in plaats van te gaan shoppen om het shoppen alleen. Vul alleen datgene aan wat ontbreekt. Zo kun je weer een aantal maanden vooruit en kun je met je ogen dicht je outfit samenstellen met twee kinderen aan je benen ha, ha!”

Een hippe moeder zijn met een carrière kan!

Moeder zijn kan prima samen gaan met een carrière en een goede uiterlijke verzorging. Je zult pragmatischer te werk moeten gaan en moeten kiezen voor meer gemak en comfort. Als je je als moeder lekker voelt en jezelf voorop stelt –jij bent nummer 1*!– (Hier heeft Dyanne een boek ‘No1’ over geschreven), dan profiteert iedereen daarvan. En weet je van tevoren al dat je dit niet wilt of kunt, dan is kindervrij blijven voor jou wellicht de beste optie.

Pragmatisch & Comfort is de formule van de DYANNE Store. Behalve een kledingwinkel, is er in ook een haarstylist aanwezig, je kunt er wimperextensions nemen, er is een nagelstyliste aanwezig voor gelnagels, je kunt er eten bestellen en cadeautjes kopen. Informatie over de winkel en van het ‘Jas tot Tas’ principe vind je op www.dyanne.nl

Twijfels over kinderen?: Per 21-1-2016 staat de vernieuwde Baby Dilemma Beslishulp live!

Pin It on Pinterest