“Na de bevalling mochten we snel naar huis. Het was avond. Ik had, na de eerste keer het oerbevallingsgevoel te hebben ondervonden, ditmaal gekozen voor een ruggenprik. Hierdoor voelde ik me nog best fit na mijn tweede bevalling. Toen we thuiskwamen vroegen we de oppas -mijn broer- om gezellig nog even te blijven. Het was heerlijk na tijden weer eens een glas wijn te drinken en zo de geboorte van onze dochter Puk te vieren. 

Het was gezellig en het werd vrij laat. We legden Puk meteen in haar eigen bedje en ze sliep lekker. Net in onze eerste diepe slaap hoorden we ineens een krijs. Midden in de nacht. Mijn man en ik schrokken wakker en zeiden tegelijkertijd: “o nee shit!” 

We waren ‘even’ vergeten dat er weer gebroken nachten aan zouden komen. Het vermoeiende en regelmatig vervloekte nachtritueel. We realiseerden ons dat dit weer een slepende en zware periode zou gaan worden. Dat zo’n kleintje ook weer best veel gedoe is.

Bij de eerste weet je niet wat je te wachten staat, bij een tweede weet je het enigszins. Maar Moeder Natuur laat ons dat allemaal vergeten, is vast bang dat er anders geen kinderen meer geboren zullen worden.

We waren even vergeten dat;

• er weer gebroken zware nachten aan zaten te komen;
• dit ervoor zorgt dat je flink vermoeid raakt;
• dit flink van invloed kan zijn op je humeur en functioneren;
• je relatie hier onder lijdt;
• een tweede nog meer plannen is;
• je aandacht verdelen als ouder best pittig kan zijn;
• je een eerste overal mee naartoe kan zeulen, maar dat dit bij een tweede niet of veel moeilijker gaat.

“Wij vonden de impact van een tweede kind veel groter dan van de eerste. De overgebleven flexibiliteit die we nog enigszins ervoeren bij een eerste kind, werd bij de tweede voor ons gevoel helemaal afgenomen. We hebben hier lang aan moeten wennen. Pas toen de tweede vier was, voelde ons leven weer wat vrijer.”

Nooit gedacht van tevoren

Een eerste kind is een enorme stap! Van een onbezorgd leven alleen of met zijn tweeën naar misschien wel een leven met een baby. En later misschien nog wel een tweede, derde of zelfs een vierde kind erbij. De meeste vrouwen en mannen hebben van tevoren het gevoel dat de impact van een eerste kind het grootst is. Je leven maakt immers een draai van 180 graden. Toch heeft een derde van de personen die de Baby Dilemma Beslishulp invult al één of zelfs meerdere kinderen. Zij twijfelen dus opnieuw bij een volgend kind!

Factoren die bij een eerste kind een grote rol spelen zijn het opgeven van vrijheid, de leeftijd die geen lang wachten meer toelaat en het minder flexibel worden. Bij een tweede wordt dit nog een slag erger; nog minder vrijheid en nog minder flexibel. En al gauw weer een paar jaar ouder, een nog sneller tikkende klok en nog meer plannen. Voor sommigen heeft een ‘volgend kind’ om deze redenen nog meer impact op het leven dan een eerste kind.

Als je over kinderen nadenkt, aan hoeveel kinderen denk je dan?

Twijfel jij over een eerste of volgend kind? Dan is mijn gratis webinar ‘Waarom ontdekken of kinderen in jouw droomleven passen’ iets voor jou. Klik hier voor informatie & registratie.

Hoi! Ik ben Ida en ik pleit voor gelukkige vrouwelijke professionals in werk en privé. Daarom help ik behalve de vrouw achter de twijfelaar ook bedrijven  met ‘nieuw leven’ in business. Van de worstelende young professional, zwangere professional, tot en met de nieuwbakken moeder & professional. Waarom? Omdat ik zelf heb lopen worstelen in al deze rollen. En dat hoeft niet. Dit leidt tot onnodig uitstel van een mogelijke kinderwens en dit is niet zonder risico’s. Meer lezen over mij? 

Doe mee met het gratis webinar:

Waarom ontdekken of kinderen in jouw droomleven passen

Tijdens het Babydilemma webinar vertel ik je:

– De 10 hoofdoorzaken van een babydilemma
– Aanvullende factoren die ervoor zorgen dat we twijfelen
– Tips hoe je met twijfelfactoren kunt dealen
– Een kijkje achter ‘de vrouw’ die twijfelt
– Over mijn babydilemma en wat ik ‘fout’ deed
– Hoe jij deze fouten kunt voorkomen
– Valkuilen & uitdagingen
– Hoe je in 6 stappen een keuze kunt maken

Gun jij jezelf dit uurtje? Het webinar is discreet te volgen.

 

Presentatie door: Ida Kersseboom, ​Babydilemma-coach voor deze mooie levensvraag

Pin It on Pinterest